> agenda

Agenda

28 maart 2020, 14:00 uur

Rouw en Verlies door Marinus van der Berg - Gaat niet door vanwege het Coronavirus

Doopsgezinde kerk Surhuisterveen

Hoe verder na Verlies

Hoe pak je de draad weer op, na een groot verlies in je leven?
Dat is voor ieder die een dierbare verliest een immens zware taak en voor ouders van een overleden kind komt daar nog bij dat ze samen als partners ook nog eens een weg moeten vinden om aan het verdriet woorden te geven. Want hoe doe je dat, woorden geven aan zo’n groot verlies? En als die woorden maar niet komen, wat dan?
Het overkwam F., moeder van dochter Y., die op tienjarige leeftijd in 2014 door een verschrikkelijk noodlottig ongeval om het leven kwam. Het eerste jaar was er aandacht en hulp van vele kanten. Maar dan...? Het leven waarin je verder moet, maar waarin je niet meer wilt zijn. Het leven waarin de eenzaamheid, pijn en verdriet dagelijks voelbaar en aanwezig is.
Door de confrontatie met zo'n heftig verlies had dit gevolgen op het verdere functioneren als gezin. Op heel verschillende wijze ging het gezin met het verdriet om. Terwijl F een sterke behoefte had om haar verhaal te delen en ook haar onmacht, haar woede en twijfel naar buiten te brengen, werd het voor haar partner juist steeds moeilijker om zijn verdriet te uiten. Het verdriet keerde zich naar binnen en depressieve gevoelens maakte zich van hem meester. Ook de zoon in dit gezin zag het verdriet van zijn ouders en de onmacht, maar hij had immers zelf ook een zusje verloren! Ook hij moest met het verlies leren omgaan. Het is niet zoals de buitenwereld vaak denkt, dat het na een paar jaar ‘wel over’ zal zijn. Een dergelijk verlies draag je een heel leven met je mee. Het is een wond, die misschien enigszins langzaam kan helen, maar waarvan het litteken levenslang voelbaar zal blijven. Nee, de tijd heelt niet alle wonden!
De moeder schrijft hierover het volgende:
“Wanneer je als ouder je kind verliest aan de dood, dan word je overmand door gevoelens van machteloosheid, hulpeloosheid, pijn, verdriet.
Je bent verdoofd, lamgeslagen, je wereld komt stil te staan en je lichaam raakt in shock.
Je raakt alle controle en grip op het leven kwijt en er is even sprake van totale ontreddering.
De vreugde, energie en levenslust die je tot voor het moment van overlijden van je kind ervaart is met het overlijden in een klap weggevaagd.
Zoveel vragen, zoveel gedachten die door je hoofd heen dwarrelen, gevoelens die je niet onder woorden kunt brengen, maar die je wel bespreekbaar wilt maken.
Je wilt het wel uitschreeuwen naar de mensen wat je voelt, wat je denkt, wat er door je heen gaat. Mensen die verder gaan met leven omdat dit nou eenmaal zo gaat en die niet weten hoe ze moeten reageren, vaak durven ze het ook niet bespreekbaar te maken.
Gevolg is dan negeren, waardoor het gevoel van er alleen voor te staan nog erger wordt bij de rouwende ouder. En jij blijft achter met al je verdriet en gemis.
Emotioneel ben je dodelijk gewond, je bent aan het overleven.
Met de gedachten in een hele andere wereld, je rouwt om het verlies van je kind.
De behoefte om over mijn overleden kind te praten en het verdriet en gemis te delen met lotgenoten is groot. Het kan juist voor verbinding zorgen, want aan een lotgenoot hoef je niets uit te leggen, je begrijpt elkaar. Praten over de rouw van je overleden kind en zijn/haar naam noemen geeft houvast en bied nieuw perspectief in je leven. De overleden kinderen zijn dan lijfelijk afwezig in ons aardse leven, maar ze zijn wel aanwezig in ons hart en onze gedachten. En hiermee onlosmakelijk met ons verbonden.”
Naar aanleiding van het bovenstaande, houdt Marinus van den Berg op zaterdagmiddag 28 maart in de Doopsgezinde kerk van Surhuisterveen een lezing over ‘hoe verder na verlies?’. Van den Berg, bekend als schrijver van vele boeken rond verlies en rouw was o.a. de laatste jaren werkzaam als geestelijk verzorger in zorginstellingen.

Doopsgezinde kerk Surhuisterveen
Gedempte Vaart 25
Tijd: 14.00u

Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de onkosten.
Wilma Tiemersma-Veenstra (pastor/voorganger)

 


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Instagram   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Surhuisterveen
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl