Nieuws

 
 
9 augustus 2018

GDB-materiaal over ADS-jaarthema 2018-2019 'Geef mij nu je angst'

Het GDB-materiaal over het ADS-jaarthema 2018-2019 is uit. Dit materiaal bevat ideeën voor een Startdag, Gemeentedag of Ringdag. Je kunt er het seizoen mee beginnen, maar ook mee afsluiten. Het sluit aan bij het Jaarthema 2018-2019 van de ADS Geef mij nu je angst.

Hieronder volgt eerst een opzet voor de Startdag. De nadere omschrijving en uitwerking van de workshops vind je daarachter. Ook in hoofdstuk 1 van de GDB-jaarthemamap vind je ideeën die je kunt gebruiken bij de Startdag. Wees selectief in wat je wel en niet kiest om te doen, afhankelijk van jouw gemeente, de mensen, de tijd en de ruimte die je ter beschikking hebt. 

Vooraf
De Startdag bestaat uit een opwarmertje, een inleidend gedeelte, een gedeelte met workshops en daarna een afsluitende viering waarin inbreng uit de workshops een plaats krijgt. Een andere opzet is een zogenaamde sandwich-viering. Hierbij begin je met de opening van de viering, waarin is opgenomen het inleidende gedeelte. Vervolgens ga je uiteen in groepen voor de workshops. Halverwege kan een lunch genoten worden. Tot slot kom je weer bijeen voor het slot van de viering. In dit slotgedeelte kan er uit elke workshop een inbreng zijn.

De keuze tussen beide hangt af van je gemeente en de tijd die je ervoor hebt. Zorg dat er voldoende ruimte is voor pauze en ontmoeting in je programma. Bijvoorbeeld met een lunch of gezamenlijke thee of koffie. In principe is het programma voor alle leeftijden, op die manier kunnen jong en oud elkaar ontmoeten. Juist de mix van verschillende leeftijden kan voor een verrassende dynamiek zorgen. Ook voorkom je teleurstelling, wanneer er onverhoopt toch geen of erg weinig kinderen komen; het voorbereidende werk is dan niet voor niets geweest. Voor de jonge kinderen is wel een apart programma nodig. Zie hiervoor ideeën in hoofdstuk 1 van de GDB-jaarthemamap: Geef mij nu je angst….

Voor elke workshop heb je een begeleider nodig. Zorg dat alle benodigde materialen voorhanden zijn. Het indelen van de mensen bij de workshops kan op verschillende manieren gebeuren. Je kunt mensen vooraf indelen met intekenlijsten, waarop duidelijk staat aangegeven wat de maximale groepsgrootte is. Of gekleurde briefjes met de workshop-titels uitdelen, waarbij er zoveel briefjes zijn als er plaatsen zijn. Ook kunnen de mensen zich op het moment van uiteengaan bij de workshopleiders aansluiten. Doorgaans verdeelt het zich vanzelf goed. Mochten er toch teveel mensen zich melden bij een workshop met een maximale groepsgrootte, dan kunnen die bij een andere workshop aansluiten.

Over het algemeen trekken de workshops wandelen en zingen de meeste deelnemers. De titel van het jaarthema is ontleend aan het lied Geef mij nu je angst…, dat onder anderen gezongen is door André Hazes en Guus Meeuwis. Je kunt dit lied laten horen of indien mogelijk gezamenlijk zingen. Je kunt het vinden op bijvoorbeeld YouTube.

Het document waarin de diverse onderdelen van de Startdag uit worden gewerkt is hier te downloaden.

Dit materiaal wordt aangeboden door de Gemeenschap van Doopsgezind Broederschapswerk (GDB). GDB werkt het jaarthema uit voor gesprekskringen, bijbelkringen, jongeren in groepen en voor kinderen. Suggesties en contact: reinhold8@chello.nl. De complete jaarthemamap Geef mij nu je angst kan besteld worden bij Margreet van der Schee: 0521 340 234 | 06 135 21 723 | gdb@doopsgezind.nl (€ 10,- excl. verzendkosten).


Terug
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Surhuisterveen
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl