Agenda

 
 
26 september 2017, 15:54 uur

Amerikaans bezoek van de Brethren

Afgelopen week kreeg de Doopsgezinde Gemeente van Surhuisterveen weer Amerikaans bezoek. Het betrof hier een veertigtal leden van diverse Brethren kerken uit de Verenigde Staten.Veelal gekleed in hun traditionele, sobere kleding, te herkennen aan de eenvoudige jurken en hoofdkapjes voor de vrouwen, en zwarte kleding en lange baarden voor de mannen.

Het betrof hier niet zo maar een bezoek, de Amerikanen waren op pelgrimsreis, om de plaatsen te bezoeken die hun voorouders ook hebben bezocht. In 1720 kwamen in Surhuisterveen, ongeveer 100 personen uit Duitsland aan, die in hun eigen omgeving werden vervolgd vanwege hun pacifistische geloof. Ze werden toen gastvrij ontvangen door de Doopsgezinden in Surhuisterveen. Er is over deze tijd niet veel bekend. Wel zijn er in de archieven in Leeuwarden nog trouwakten te vinden van acht echtparen uit de groep, die in die periode zijn gesloten.

Ook is er een akte wat de verkoop regelt, van een stuk grond, tegenover de Doopsgezinde kerk, waar de Duitse groep een schuur hebben gebouwd, waarin ze hun kerkdiensten konden houden. Alexander Mack was hun leider.

Overlevering verteld, dat ze de aardappel meenamen uit Duitsland, en deze hier in Friesland introduceerden. De heer Wilman uit Engwierum, en kweker van de bekende Waldgieltsjes, en aanwezig bij het bezoek, kon dit verhaal bevestigen. In 1729 is de groep weer vertrokken. Met de boot zijn ze toen vanuit Rotterdam vertrokken, en hebben in Pensylvania de Church of the Bretheren gesticht. 

De groep heeft nog een bezoek gebracht aan de Feanster molen. Vier vrijwilligers vertelden alles wat ze wilden weten. Daarna reed het gezelschap naar Kortwoude, waar in het land van boer Wytze en Anita de Vries nog resten van de dooppoel bevind, waar de Doopsgezinden en toen ook de Brethren werden gedoopt. Een bijzonder stukje geschiedenis van Surhuisterveen, die met het regelmatige bezoek van de Amerikaanse Brethren weer tot leven komt.


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Surhuisterveen
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl